Skip to content

Röd Framtid

 Undersökning av vår samtid: nutid kapitalism, högerpopulismens framväxt, vad är sambandet och hur tacklar vi det?

I stora delar av västvärlden växer de högerpopulistiska väljarskarorna. Väljarna kommer ifrån olika klassbaser. Högerpopulismen splittrar arbetarklassen utifrån etnicitet samtidigt som det kollektiva klassmedvetandet alltmer bleknar.

Vi utgår ifrån att framväxt av högerpopulism har ett samband med den kapitalistiska stadieutvecklingen. Högerpopulismen är inte antikapitalistisk men en kritik finns emot nutida ekonomisk utveckling. Genom protektionistisk handelspolitik, värnandet om välfärd för en inhemsk arbetarklass och liknande reformer ger denna ideologi sken av att vilja bekämpa den kapitalistiska ekonomin. Det vill inte högerpopulisterna, skenet bedrar och deras ideologi kan inte placeras i den klassiska höger-vänsterskalan.

Vi drömmer om en värld där minst 82% av befolkningen förlitar sig på socialismen som lösningen på våra samhällsproblem. Vi drömmer om en värld där minst 82% av befolkningen är antifascister. Vi drömmer om en värld där de 18% som röstar på ett rasistiskt parti skulle mötas av ett brinnande antifascistiskt motstånd.

Där är vi inte idag. Vi i den nystartade organisation Kommunistisk Organisation Malmö (KOM) bjuder därför in till en studiecirkel där vi tillsammans kan studera det nutida kapitalistiska samhället och varför den högerpopulistiska politiken växer just nu. Vi vill undersöka den samtida samhällsutvecklingen utifrån våra ideologiska glasögon men även hur annan ideologikonstruktion är relevant för att förstå vår samtid. Vi tror att en utökad förståelse för vår samtid är gynnsamt och nödvändigt för de som vill ta kampen mot den högerpopulism och rasism som växer i en skriande takt. Samtidigt var det längesen en vänster satte agendan inom politiken, men vi hoppas på en annan framtid. En röd framtid. Denna cirkel är för alla som också vill förverkliga drömmen om en röd framtid.

Är du inte politisk engagerad men är nyfiken på socialistisk politik? Kom! Är du sedan länge politiskt engagerad? Kom! Är du ångerfull och fast i ett ressentiment? Kom! Är du hoppfull inför framtiden med en mängd idéer om vi bör föra politisk kamp? Kom! Alla är välkomna att delta och en bredd av perspektiv tror vi framförallt i denna frågan är en styrka!

Studiecirkeln tänker vi ska självorganiseras, det vill säga att de som deltar är med och formar hur den ska se ut. Denna cirkel kan därför bli lite vad som helst, det beror vad vi gör den till. Vi i KOM har innan cirkeln sökt efter ett brett täckande litteraturutbud som kan vara relevant för ämnet. Cirkeln kommer också inledningsvis att hållas på Malmös bästa bokkafé för vänsterlitteratur där ett stort utbud av böcker finns. Vad och hur vi studerar vill vi lägga upp tillsammans med deltagande.

 

Vid första träffen tänkte vi använda kapitlet “Fifty Shades of Breakage” ur Now, skriven av osynliga kommittén, som diskussionsunderlag. Vi hoppas att så många som möjligt ska dyka upp och att vi ses snart! Vi hoppas även att ni vill bekanta er med vår nystartade grupp (KOM) och vilka vi är.

Kärlek, KOM.

Här kan Now läsas digitalt: https://illwilleditions.noblogs.org/files/2018/02/Invisible-Committee-NOW-READ.pdf